fredag 2 juli 2010

- ljusgjutning
Det är det här vi gör, ljus i alla möjliga former & färger med olika ytor. Blanka, skrovliga, mitt emellan & som dessa med små bitar av en annan färg i :) Nu ska jag visa hur det går till :)

STEG för STEG


1.
Det här är lite av vad du behöver: stearin, parafin, veke, sax, kniv, nålar, klet, formar, grytor, kannor, papper, spis mm2.
Vid återanvändning av gammalt stearin smält och sila bort vekar, sot och annat skärp.

(Om du enbart använder nytt smält pärlorna och häll i färg. Om du vill få en finare färg eller ljusa upp gammalt stearin kan du blanda ut med nytt eller hälla i lite färgpigment.)
3.
Trä i veken i ljusformen, sätt på klet i botten (egentligen topp) & trä igenom nål för att spänna veken! Ställ formen plant och stabilt!

4.
Häll i varmt stearin i formen (för att få ljus med blank yta)


5.
Häll i ljummet stearin sakta (för att få en skrovlig yta)


TIPS!

- För att veta att ljusen verkligen är fyllda inuti och inte har luft i sig låt dem stelna och stick sedan med en nål och fyll på i hålen.
- Låt ljusen stelna helt under en natt och släpp sedan på klet och nål för att ta ur dem ur formen.


6.
Här är det färdiga resultatet! Ibland behöver man skära till botten på dem lite för att de ska stå rakt och stabilt. Man ska även klippa av veken som sticker ut från botten.
(Här på bilden är bara lite olika varianter på former och färger vi har just nu!)

7.
Det finns en stor valfrihet i hur man mixar sina ljusbrickor, antingen samma färg eller olika nyanser av en färg eller olika färger. Jag brukar tänka på att det ska fungera att återanvända det smälta stearinet igen. Man behöver heller inte om man vill använda hela formens höjd när man gör ljus utan kan göra dem lägre om man tror att det passar bättre ihop med varandra då.

TRIX!

- Man kan lägga i bitar av nytt stearin eller andra bitar men gjutit i formarna för att gå roliga effekter
- Man kan hälla i 2 eller fler färger i etapper för att få en randigt resultat tänk dock på att det kan bli svårt att återanvända när de olika färgerna blandar sig när man eldar ljusen
- För att få sneda ränder kan man ställa formarna i lutning i t e x en bytta med sand eller en ställning


Nu hoppas jag att ni förstår lite hur det går till och att vissa av er kanske blir sugna på att prova på. För er som tycker det är dyrt med svenska ljus så vill jag att ni ska veta att det ligger många timmars arbete bakom dem och materialet är inte alltid billigt.

1 kommentar:

martina sa...

Häftigt, va fina dem blev! :) Ja hör gärna av dig sen=)